Derma Rijnmond

Uitgezaaid melanoom

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het ontstaat doordat pigmentcellen veranderd zijn in kankercellen. Een melanoom kan uitzaaien. Het kan zich dan verspreiden naar lymfeklieren (stadium 3) of naar andere organen en plekken (stadium 4) in het lichaam. Dit dossier richt zich met name op stadium 3, een uitgezaaid melanoom naar de lymfeklieren.

Uitzaaiingen naar lymfeklieren

Cellen in de lymfeklieren hebben doorgaans als functie om bacteriën en virussen onschadelijk te maken. In de lymfeklieren kunnen kankercellen zich vestigen. De kankercellen zijn dan losgeraakt van het oorspronkelijke gezwel. Vervolgens zijn ze via lymfevaten terechtgekomen in nabijgelegen lymfeklieren. Een melanoom op de arm kan bijvoorbeeld eerst uitzaaien naar lymfeklieren in de oksels, omdat deze dichtbij zitten.

Uitzaaiingen worden ook wel metastasen genoemd. Het risico op uitzaaiingen bij een melanoom neemt toe bij een diep gelegen en/of dik melanoom. Zodra melanoomcellen in de lymfeklieren zitten, spreek je van een uitgezaaid melanoom naar de lymfeklieren.

Lees hier meer over de behandeling van een uitgezaaid melanoom naar de lymfeklieren.

Waar zitten lymfeklieren?

De lymfeklieren zitten in groepen verspreid door het lichaam. Ze bevinden zich:

  • In de hals
  • In de liezen
  • Bij de longen
  • In de oksels
  • In de buikholte
  • Langs de luchtpijp
  • In het bekken

Hoe ontstaat een uitgezaaid melanoom?

De huid bestaat uit pigmentcellen (ook wel melanocyten). Pigmentcellen beschermen de huid doorgaans tegen schade van ultraviolette straling; de straling die van de zon afkomt. Te veel blootstelling aan ultraviolette straling kan de huid beschadigen. Deze beschadiging wordt ook wel mutatie genoemd. Door een mutatie in de huid kunnen pigmentcellen ongecontroleerd gaan groeien. Dit resulteert vaak in een onrustige moedervlek, die bijvoorbeeld van vorm en/of kleur verandert.

BRAF-mutatie
In ongeveer de helft van de melanoomgevallen is het eiwit BRAF (ook wel BRAF-gen) beschadigd. Er is dan een BRAF-mutatie. Dit gemuteerde eiwit stimuleert dan de groei van kwaadaardige gezwellen, en wordt daarom ook wel oncogeen genoemd.

MAP-K-signaalpad
Het normale BRAF-eiwit is onderdeel van een netwerk aan verschillende eiwitten, namelijk: RAS, BRAF, MEK1, MEK2 en ERK. Samen stimuleren deze eiwitten op een gezonde manier de celgroei. Dit wordt ook wel het MAP-K-signaalpad genoemd. Bij een mutatie in het BRAF-gen wordt het MAP-K-signaalpad abnormaal actief. Door de mutatie activeert het BRAF-gen zich vanzelf en de andere eiwitten. Er ontstaat ongewone celgroei, en dit kan resulteren in een melanoom.

Stadia, diagnose en behandeling melanoom
Melanomen worden na de diagnose ingedeeld in stadia. De soorten stadia geven de arts en de patiënt meer inzicht in de prognose en de te kiezen behandeling(en). Op de volgende pagina’s lees je hier meer over:

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij