Derma Rijnmond

Diagnose melanoom met uitzaaiingen

Om een melanoom vast te kunnen stellen, wordt het aangedane huidweefsel verwijderd (excisie) door een chirurg. Het weefsel wordt vervolgens onderzocht door een patholoog. Een patholoog is een medisch specialist die cellen en weefsels van mensen onderzoekt. Aan de hand van het huidweefsel kan de patholoog bepalen hoe dik het gezwel is, of er zweervorming (ulceratie) is en welk type melanoom het is. Aan de hand van deze informatie wordt het melanoom in een stadium onderverdeeld.

Om een melanoom met uitzaaiingen naar de lymfeklieren vast te stellen, wordt gekeken naar de volgende factoren:

  • De dikte van het gezwel. Dit wordt ook wel Breslow-dikte genoemd.
  • De aanwezigheid van kankercellen in lymfeklieren. Dit gebeurt met een schildwachtklierprocedure.

Breslow-dikte

De Breslow-dikte wordt bekend na de eerste operatie. In het algemeen geldt dat een dunne Breslow-dikte gunstig is voor de prognose. Er is dan minder kans op uitzaaiingen. Dit is doorgaans bij een Breslow-dikte van 0,8 millimeter of lager. Bij een Breslow-dikte vanaf 0,8 millimeter wordt geadviseerd over te gaan op onderzoek naar uitzaaiingen. Dit gebeurt met een schildwachtklierprocedure.

Schildwachtklierprocedure

De schildwachtklier (ook wel poortwachterklier of sentinel node) is de lymfeklier die het dichtst bij het melanoom ligt. Kankercellen kunnen zich hier als eerst vestigen als ze uitzaaien. Daarom wordt bij nader onderzoek de schildwachtklierprocedure ingeschakeld. Hierbij wordt een radioactieve stof en een blauwe kleurstof in je lichaam – vlak onder de huid – gespoten. Hierdoor komt de schildwachtklier in beeld. De chirurg snijdt vervolgens deze lymfeklier weg. De patholoog onderzoekt of er kankercellen in die klier aanwezig zijn.

Oncoloog en chirurg

Tijdens het stellen van de diagnose zul je kennismaken met een oncoloog en chirurg. De chirurg voert operaties uit en aan hem of haar kun je vragen stellen over het vervolg en de behandelopties. De oncoloog begeleidt je als er medicijnen nodig zijn voor de behandeling.

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij