Derma Rijnmond

Merkelcelcarcinoom

Wat is een merkelcelcarcinoom?

Een merkelcelcarcinoom is een zeldzame, agressieve vorm van huidkanker. Wetenschappers denken dat deze vorm van kanker uit merkelcellen ontstaat.  Merkelcellen komen voor in de opperhuid, de meest oppervlakkige laag van de huid. Ze zitten dicht tegen de zenuwuiteinden aan.

Merkelcellen spelen een rol bij de tastzin: het voelen. De precieze functie van deze cellen is nog niet helemaal duidelijk.

Hoe herken je een merkelcelcarcinoom?

Een merkelcelcarcinoom is meestal te herkennen aan een roze, rode of rood-paarse knobbel of bult op de huid. Deze knobbel is rond of ovaal en is meestal stevig. De knobbel doet geen pijn.

De tumor kan binnen een paar weken tot maanden enkele centimeters groot worden. Maar een merkelcelcarcinoom kan ook langzamer groeien.

Waar komt een merkelcelcarcinoom voor?

Een merkelcelcarcinoom kan overal op de huid voorkomen. Meestal komt het voor op plaatsen die veel in de zon zijn geweest.

De tumor zit meestal op het hoofd, de hals, de armen of benen. Maar het kan ook op de romp zitten of op andere delen van de huid.

Een merkelcelcarcinoom kan uitzaaien.

De tumor kan uitzaaien naar de lymfeklieren. Lymfeklieren zijn verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. Via het bloed kan de tumor ook uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. Bijvoorbeeld naar de lever, longen, hersenen of naar andere plekken van de huid.

De tumor kan terugkomen

Een merkelcelcarcinoom kan na behandeling op dezelfde plaats terugkomen. Dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 5 mensen met een merkelcelcarcinoom.

Hoe vaak komt een merkelcelcarcinoom voor?

Elk jaar krijgen in Nederland minder dan 200 mensen de diagnose van een nieuw merkelcelcarcinoom.

Deze vorm van kanker komt vooral voor bij ouderen. Bij mannen ongeveer even vaak als vrouwen. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 75 jaar.
  
Het aantal diagnoses van merkelcelcarcinoom in Nederland is met gemiddeld 5 % per jaar gegroeid. Oorzaken kunnen zijn dat mensen langer en vaker in de zon zijn, en dat de bevolking vergrijst. Bij ouderen komt huidkanker namelijk veel vaker voor dan bij jongeren of mensen van middelbare leeftijd. Ook weten artsen steeds meer over deze zeldzame ziekte. Hierdoor kunnen zij de diagnose beter (en dus vaker) stellen.

 

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij