Derma Rijnmond

Basaalcelcarcinoom (Basalioom)

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Een basaalcelcarcinoom (BCC) is een vorm van huidkanker die ontstaat in de onderste cellen van de bovenste huidlaag. 72% van alle huidkankerpatiënten heeft een basaalcelcarcinoom. Meestal ontwikkelt deze vorm van huidkanker zich op het gezicht of het hoofd.

Een basaalcelcarcinoom groeit erg langzaam, zaait (vrijwel) nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend. Om te voorkomen dat het basaalcelcarcinoom doorgroeit naar andere belangrijke omliggende weefsels is het wel erg belangrijk om deze huidtumor op tijd te behandelen.

Oorzaken van een basaalcelcarcinoom

Belangrijkste oorzaak van een basaalcelcarcinoom is vaak en lang in de zon zitten, net als bij andere vormen van huidkanker zoals het plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Vooral mensen die op jonge leeftijd langdurig aan UV-straling (van de zon, maar ook van zonne-apparatuur) zijn blootgesteld, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een basaalcelcarcinoom.

Ook een lichte huid verhoogt het risico op deze huidtumor. Een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door afweeronderdrukkende medicijnen of ziekte vergroot tevens het risico op het ontwikkelen van een basaalcelcarcinoom.

Symptomen van een basaalcelcarcinoom

Er zijn verschillende vormen van het basaalcelcarcinoom, met ieder zijn eigen kenmerken en symptomen. Alle vormen hebben de volgende kenmerken met elkaar gemeen:

  • Meestal begint een basaalcelcarcinoom met een langzaam groeiend glad glazig knobbeltje op je huid.
  • Dit knobbeltje wordt langzaamaan groter.
  • In het midden ontstaat vaak een klein korstje of zweertje, dat al bloedt als je het licht aanraakt. Soms kan er ook een niet-genezend wondje ontstaan.
  • Meestal zijn basaalcelcarcinomen niet jeukend of pijnlijk.


Op je borst ziet een basaalcelcarcinoom er iets anders uit. Het is dan meer een eczeemplekje, al jeukt het niet. Zalf tegen eczeem werkt niet. Dit plekje groeit langzaam door en geeft weinig klachten, maar dat maakt behandelen niet minder noodzakelijk.  

Diagnose van het basaalcelcarcinoom

De dermatoloog kan met het blote oog zien of je een basaalcelcarcinoom hebt of dat het om een onschuldig bultje gaat. Zekerheid over het soort basaalcelcarcinoom krijgt hij met een weefselonderzoek. Onder plaatselijke verdoving snijdt de dermatoloog dan het verdachte stukje huid in zijn geheel weg dat onderzocht wordt in het laboratorium. Daar wordt bepaald of het basaalcelcarcinoom is en welke soort basaalcelcarcinoom.

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij