Dermatologie
keratoacanthoom
keratoacanthoom
keratoacanthoom

KERATOACANTHOOM

Wat is een keratoacanthoom?
Een keratoacanthoom is een onschuldige huidtumor die in korte tijd ontstaat.

Hoe krijgt u een keratoacanthoom?
In de huid zitten haarzakjes. Het keratoacanthoom ontstaat uit de cellen van die haarzakjes. Waarschijnlijk is de zon van invloed op het ontstaan van deze huidafwijking. Keratoacanthomen komen bijna alleen voor op huidgebieden die vaak in de zon komen, zoals het gezicht, de oren, de armen, de handen en de onderbenen.

Welke klachten geeft een keratoacanthoom en hoe ziet het eruit?
Binnen enkele weken ontwikkelt zich een ronde, huidkleurige of rode tumor op de huid. De tumor kan uitgroeien tot een grootte van enkele centimeters. Een kenmerk van een keratoacanthoom is de aanwezigheid van een ‘hoornprop’ in het midden van de tumor. Zo’n ‘hoornprop’ ziet eruit als een reuzemee-eter. Van een keratoacanthoom krijgt u geen klachten van pijn, jeuk of bloedverlies. Na enkele maanden wordt het keratoacanthoom vanzelf kleiner en verdwijnt het spontaan. Hierna blijft een litteken zichtbaar.

Is een keratoacanthoom besmettelijk?
Een keratoacanthoom is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u een keratoacanthoom heeft?
Door de snelle groei en hoe de tumor er uitziet, kan uw arts meestal wel zien of u een keratoacanthoom heeft. Een keratoacanthoom lijkt veel op een plaveiselcelcarcinoom. Omdat een plaveiselcelcarcinoom wél een schadelijke (kwaadaardige) huidtumor is, is verder onderzoek meestal noodzakelijk. Het weefsel wordt dan onder de microscoop onderzocht.

Welke behandelingen van een keratoacanthoom zijn er?
Eigenlijk verdwijnt een keratoacanthoom vanzelf en is een behandeling ervan niet nodig. Maar omdat het zo erg op een plaveiselcelcarcinoom lijkt en het best lang kan duren voordat het spontaan verdwijnt, wordt meestal toch voor behandeling gekozen. Het keratoacanthoom wordt verwijderd onder plaatselijke verdoving.

Is een keratoacanthoom te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Ja, het keratoacanthoom is goed te genezen. Heel soms groeit het op dezelfde plaatst terug.

Wat kunt u zelf nog doen?

  • Als u spontaan een bult of kleine wond krijgt die niet binnen een paar weken verdwijnt, is het verstandig naar uw arts te gaan
  • Niet te veel in de zon zitten.

Zie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’.

Bron: www.nvdv.nl

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij