Dermatologie

granuloma annulare

granuloma annulare

granuloma annulare

granuloma annulare

granuloma annulare

granuloma annulare

GRANULOMA ANNULARE

Wat is granuloma annulare?
Granuloma annulare is een huidziekte waarbij meestal bultjes te zien zijn die samen een soort ring vormen (annulare betekent ringvormig). Het komt het meest voor bij kinderen en volwassenen onder de 30 jaar op de handen en armen. Het komt vaker voor bij vrouwen.

Hoe krijgt u granuloma annulare?
Waarom iemand granuloma annulare krijgt is niet bekend. De meeste mensen kunnen geen oorzaak aangeven waarom er een plek is ontstaan. Soms kan zonlicht, een insectenbeet of inenting nieuwe plekken geven. Aanleg, stress en roken kunnen ook een rol spelen. De uitgebreide vorm komt vaker voor bij mensen met suikerziekte.

Welke klachten geeft granuloma annulare en hoe ziet granuloma annulare eruit?
Granuloma annulare kan er bij iedereen anders uitzien. Meestal ziet u een of meerdere plekken op uw huid. Deze bestaan eigenlijk uit vele kleine bultjes. Deze bultjes hebben dezelfde kleur als uw huid of kunnen iets rood zijn. Deze bultjes samen lijken een ring te vormen. De ring kan langzaam groter worden. Er is geen schilfering. De meeste mensen hebben er geen klachten van, maar soms zijn de plekken wat gevoelig.

Na maanden tot jaren verdwijnen de plekken vanzelf weer. Er ontstaan geen littekens. De plekken zitten meestal op de handen en armen, maar komen ook vaak voor op de voeten. De plekken komen minder vaak voor op de rest van het lichaam. Plekken in het gezicht zijn zeldzaam.

Er is ook een uitgebreide vorm van granuloma annulare met veel plekken op de romp, de armen en de benen. De ringvorm is vaak wat minder duidelijk. Deze vorm kan erg jeuken en de patiënten zijn wat ouder, gemiddeld ongeveer 50 jaar.

Is granuloma annulare besmettelijk?
Nee, granuloma annulare is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u granuloma annulare heeft?
De arts kan vaak aan de huiduitslag zien dat u granuloma annulare heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Voor het verwijderen wordt de huid plaatselijk verdoofd. Het stukje huid wordt daarna opgestuurd voor onderzoek.

Welke behandelingen van granuloma annulare zijn er?
Behandeling van granuloma annulare is alleen nodig als u klachten heeft. Granuloma annulare verdwijnt ook vanzelf weer.

Als u klachten heeft, dan krijgt u meestal een corticosteroïd-zalf van uw arts. Deze zalf zorgt ervoor dat de bultjes kleiner worden en dat ze minder gevoelig zijn. Ook kunnen deze corticosteroïden in de plekken gespoten worden. Voor meer informatie hierover (zie ook de folder ‘Corticosteroïden voor de huid’). Andere behandelingen die gegeven kunnen worden zijn bevriezing of laserbehandeling van de bultjes.

Als de granuloma annulare uitgebreid op de huid aanwezig is, worden soms sterkere middelen gegeven in de vorm van tabletten. Voorbeelden hiervan zijn isotretinoïne, hydroxychloroquine of dapson. Ook wordt er weleens gekozen voor een behandeling met ultraviolet licht (meestal UVA-licht).

Is granuloma annulare te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Bij ongeveer de helft van de mensen verdwijnt granuloma annulare vanzelf binnen 2 jaar. Het kan later wel weer terugkomen en dan meestal op dezelfde plaats. Plekken die goed behandeld zijn, kunnen wegblijven. Maar ook deze plekken kunnen weer terugkomen. Dan zal de behandeling opnieuw gegeven kunnen worden.

Na maanden tot jaren zullen de plekken niet meer terugkomen. Het is niet bekend waarom bij de een de plekken eerder genezen dan bij een ander.

Bron: www.nvdv.nl

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij