Dermatologie
Erythrasma
Erythrasma
Erythrasma

ERYTHRASMA - RODE VERKLEURDE HUID

Wat is erythrasma?
Erythrasma is een oppervlakkige infectie van de huid die voornamelijk in lichaamsplooien zoals liezen, billen, onder de borsten en oksels en soms ook tussen de tenen voorkomt. Het is een onschuldige huidinfectie die goed te behandelen is.

Hoe ontstaat erythrasma?
Erythrasma wordt veroorzaakt door een bacterie (Corynebacterium minutissimum).
Deze bacterie is vaak op de normale huid aanwezig en geeft alleen in bepaalde omstandigheden huidafwijkingen. Omstandigheden waarin deze bacterie zich vermenigvuldigt en klachten geeft zijn bijvoorbeeld: vochtigheid van de huid, warmte, (veel) transpireren en overgewicht. Ook minder goede hygiëne en suikerziekte kunnen het ontstaan van erythrasma bevorderen.
Naast de Corynebacterie kunnen ook andere bacteriën en schimmels een rol spelen.

Hoe ziet erythrasma eruit?
Erythrasma is een rood-oranje bruine licht schilferende verkleuring in de liezen, de oksels, onder de borsten en in de bilspleet. In de zeldzame uitgebreide vorm kunnen roodbruine schilferende plekken voorkomen op de romp en de ledematen. Als het tussen de tenen zit, is de huid vaak verweekt met witte plekken en kloven. Ook kan de bacterie onder de voeten voorkomen, dit geeft vaak eeltvorming waarin kleine pitjes aanwezig zijn (genaamd pitted keratolysis).
Over het algemeen veroorzaken deze plekken weinig of geen jeuk.

De aandoening komt op elke leeftijd voor, maar vaker bij volwassenen dan bij kinderen.

Hoe weet de dokter dat u erythrasma heeft?
Erythrasma is over het algemeen gemakkelijk te herkennen. Uw dermatoloog kan aan uw huid zien dat u erythrasma heeft. Met een ultravioletlamp (Woodslamp) zijn de erythrasmaplekken in het donker nog beter zichtbaar. Ze lichten dan rood-oranje op. Om meer zekerheid te krijgen, wordt soms een kweek afgenomen met een wattenstokje of worden schilfertjes van de huid onder de microscoop bekeken.

Is erytrasma besmettelijk?
Nee, erytrasma is niet besmettelijk.

Wat is de behandeling?
Erythrasma wordt behandeld met crèmes of lotions die antibiotica bevatten, bijvoorbeeld erythromycine of clindamycine.

Soms zijn er naast de bacteriën ook schimmels aanwezig. Daarom kan er ook voor gekozen worden om u miconazolcrème te geven. Meestal is de infectie na een behandeling van 2-3 weken genezen.

Bij zeer uitgebreide infecties en wanneer erythrasma onvoldoende reageert op de crèmes of lotions die hierboven genoemd zijn, komt behandeling met antibiotica-tabletten in aanmerking.

Het is belangrijk om de huid goed droog te houden. Hierbij is het voorkomen van huid op huid contact erg belangrijk. Dit kan u voorkomen door een slip te dragen in plaats van een boxershort.

Daarnaast is het ook belangrijk om overmatig zweten te voorkomen en kan gewichtsvermindering helpen.

Wat kunt u zelf nog doen?
Wanneer erythrasma na behandeling terugkomt, doet u er verstandig aan dagelijks te wassen met een antibacteriële zeep zoals povidonjodium (Betadine®) scrub of shampoo. Factoren die erythrasma bevorderen zijn onder andere warmte en vochtigheid in de huidplooien. Probeer die te vermijden door na het douchen de huid goed af te drogen. De huid van de plooien moet goed droog gehouden worden, bijvoorbeeld met talkpoeder.

Wat zijn de vooruitzichten?
Zonder behandeling blijft erythrasma jaren en misschien wel altijd bestaan. Na succesvolle behandeling is de kans groot dat de infectie weer een keer terugkomt bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Ook blijven er soms nog geruime tijd na de behandeling bruine vlekken bestaan.

Bron: www.nvdv.nl

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij