Dermatologie
erythema multiforme
EEM, schietschijven
EEM, kapotte lippen

ERYTHEMA MULTIFORME

Wat is erythema multiforme?
Erythema multiforme is een ziekte van de huid waarbij er rode plekken (ook wel rode ‘uitslag’ genoemd) over het hele lichaam kunnen zitten. Deze plekken kunnen in veel verschillende vormen te zien zijn. Daarom heet deze huidziekte erythema multiforme. Als je dit vertaalt betekent het: veel vormen van een rode kleur. U kunt erythema multiforme op elke leeftijd krijgen.

Welke klachten geeft erythema multiforme en hoe ziet het eruit?
8 op de 10 mensen met erythema multiforme voelen zich niet ziek. De rode uitslag kan wel jeuken. Deze uitslag ziet eruit als vlekken, bobbeltjes, galbulten of een combinatie daarvan. De grootte van de plekken verschilt per persoon. Bij de één blijven ze heel klein, terwijl ze bij de ander uitgroeien tot een plek van een paar centimeter. Het kenmerk van erythema multiforme is, dat de rode vlekken zich vaak ontwikkelen tot ronde plekken met een donkerrode rand. De binnenkant is licht van kleur en in het midden zit een doffe rode of paarse plek, vaak is dit een korstje of blaartje. Het lijkt op ‘schietschijven’.

De huiduitslag kan over het gehele lichaam voorkomen, maar zit vooral op de volgende plaatsen:

 • Handen
 • Polsen
 • Voeten
 • Ellebogen
 • Knieën.

Soms breidt de uitslag zich uit naar de slijmvliezen. Meestal is het mondslijmvlies dan aangedaan, maar soms ook de geslachtsorganen en ogen. Als dit gebeurt, kunt u zich er ook ziek bij voelen.
Erythema multiforme duurt ongeveer 2 tot 4 weken. In het begin komen er in aanvallen steeds nieuwe plekken bij. Deze verdwijnen vanzelf weer.

Hoe krijgt u erythema multiforme?
Erythema multiforme is eigenlijk geen echte ziekte van de huid, maar uw huid reageert erg gevoelig op iets anders wat in uw lichaam gebeurt. Deze overgevoeligheid kunt u krijgen door:

Infecties (met virussen, bacteriën of schimmels). De kans dat u erythema multiforme krijgt is het grootst door:

 • het herpes simplex virus (de veroorzaker van een koortslip of de geslachtziekte herpes genitalis)
 • de mycoplasma-bacterie (infecties lucht- en urinewegen).
 • Medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica, pijnstillers, plastabletten en middelen tegen epilepsie
 • Interne ziektes
 • Zwangerschap
 • Vaccinaties.

Bij de helft van de mensen met een erythema multiforme wordt geen oorzaak gevonden. 

Hoe weet uw arts of u erythema multiforme heeft?
Om te bepalen of u erythema multiforme heeft, stelt de huidarts u een aantal vragen en kijkt hoe de huiduitslag eruit ziet. Als u last heeft van de ‘schietschijven’ zoals hierboven genoemd, is het eenvoudig te zien dat u erythema multiforme heeft. Zeker als u ook een herpesinfectie heeft gehad of een van bovenstaande medicijnen gebruikt.

Soms is het moeilijker om vast te stellen dat u erythema multiforme heeft. Uw arts zal dan meer onderzoek willen doen naar een mogelijke oorzaak. Het kan nodig zijn om een stukje huid te verwijderen (een biopt). U krijgt dan op de plek waar het stukje huid wordt verwijderd een verdoving.
In zeldzame gevallen is het nodig om uw bloed te onderzoeken.

Welke behandelingen van erythema multiforme zijn er?
Welke behandeling u krijgt, hangt af van hoe ernstig de plekken op uw huid er uitzien, uw klachten en de oorzaak van erythema multiforme. Een beetje huiduitslag verdwijnt binnen 2 tot 4 weken vanzelf. U hebt dan geen behandeling of therapie nodig.

SOMS IS HET WEL NODIG OM TE BEHANDELEN
Bij uitgebreide huidafwijkingen waarbij ook de slijmvliezen zijn aangedaan, kan uw arts hormoon crèmes en tabletten tegen de jeuk voorschrijven. Soms zijn prednisontabletten nodig. Bij zweertjes in de mond kunt u mondspoelingen met ontsmettende middelen, hormonen of pijnstillende stoffen (zoals xylocaïne) krijgen. Als u klachten heeft van uw ogen, is het belangrijk dat de oogarts meekijkt. Dit in verband met gevaar voor ooginfecties en littekenvorming.

Als er bij u een oorzaak van het erythema multiforme is gevonden, kan de gevonden oorzaak soms weggenomen of behandeld worden.

Is erythema multiforme te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Meestal verdwijnt de huiduitslag binnen 2 tot 4 weken vanzelf en komt niet meer terug. Als de erythema multiforme wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus, dan kan erythema multiforme opnieuw terugkomen bij een volgende aanval van koortsblaasjes.

Wat kunt u zelf nog doen?

 • Bescherm uw huid tegen de zon
 • Als u oogklachten heeft, vertel dit dan aan uw arts.

Bron: www.nvdv.nl

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij