Dermatologie
CDLE
CDLE
CDLE

CHRONISCHE DISCOÏDE LUPUS ERYTHEMATODES - LE, CDLE, LUPUS ERYTHEMATODES

Wat is chronische discoïde lupus erythematodes?
Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE), ook wel huidlupus genoemd, is een huidziekte waarbij rode plekken te zien zijn in het gezicht en op andere zonbeschenen delen van het lichaam. Deze plekken zijn vaak verdikt en droog (schilferend).

CDLE komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ontstaat meestal tussen de 20 en 45 jaar.

Hoe krijgt u CDLE?
CDLE is een soort ontsteking van de huid. De cellen in het lichaam die normaal bijvoorbeeld bacteriën en virussen bestrijden, beschadigen nu bepaalde delen van de huid. Waarom dit gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. Aanleg en roken kunnen een rol spelen. Er ontstaan vaak nieuwe plekken als er zonlicht op de huid heeft geschenen. Ook kan zonlicht aanwezige plekken verergeren.

CDLE is een aandoening van de huid. Naast CDLE zijn er andere vormen van lupus erythematosus (LE). Uw arts doet verder onderzoek als dit nodig is.

Hoe ziet CDLE eruit?
Als u CDLE op uw huid heeft, ziet u een of meerdere rode, meestal ronde plekken. Als de plekken net ontstaan, zijn ze vaak ook dikker en erg droog. In de loop van de tijd worden de plekken meestal dunner en kunnen er littekens ontstaan. De plekken worden dan juist witter of bruiner van kleur.

De huidafwijkingen zitten vaak op het (behaarde) hoofd en in het gezicht. Bijvoorbeeld op de oren, bovenop het hoofd en de wangen. Maar de plekken kunnen ook op de rest van het lichaam voorkomen. Als de plekken bovenop het hoofd zitten, kunnen de haren daar verdwijnen. Als er eenmaal kale plekken zijn door littekenvorming, zullen de haren hier niet meer terug groeien.

Is CDLE besmettelijk?
Nee, CDLE is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u CDLE heeft?
Uw arts kan aan de plekken op de huid zien of u CDLE heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Hiervoor wordt uw huid, op de plaats waar het stukje huid wordt weggehaald, verdoofd.

Soms wordt bloed geprikt of uw urine onderzocht.

Welke behandelingen van CDLE zijn er?
Meestal krijgt u een corticosteroïdzalf (‘hormoonzalf’) van uw arts. Deze zalf zorgt ervoor dat de ontsteking niet erger wordt (zie ook de folder ‘Corticosteroïden voor de huid’). Een andere mogelijkheid is tacrolimuszalf (Protopic), waar geen hormoon in zit.

In bijzondere gevallen kan het corticosteroïd direct in de huid gespoten worden. In ernstige of uitgebreide gevallen van CDLE worden medicijnen gegeven die u moet slikken. Deze medicijnen verminderen de ontsteking. Meestal kiest uw arts voor het medicijn hydroxychloroquine of (kortdurend) prednison.

Als u littekens heeft gekregen door de CDLE, kan een speciale soort make-up deze littekens minder zichtbaar maken. Voor deze “camouflage-therapie” kan uw arts u verwijzen naar een huidtherapeut.

Is CDLE te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Als u CDLE heeft, geneest dit meestal niet spontaan. U kunt lang klachten houden. Soms blijft dezelfde plek langdurig actief. Soms ontstaan er ook nieuwe plekken. Behandeling kan er gelukkig vaak voor zorgen dat de ontsteking minder wordt. Als de plekken verdwenen zijn, kunnen wel nog witte of bruine vlekken achterblijven. Dit zijn littekens die niet meer verdwijnen. CDLE kan altijd weer terugkomen.

Wat kunt u zelf doen?

  • Gebruik een crème tegen zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Denk eraan dat een zonnebrandcrème (ook wel antizonnebrandcrème of zonnemelk genoemd) niet bedoeld is om langer in de zon te kunnen blijven, maar om de huid te beschermen als u in de zon bent. Als u in de zon komt (ook als dit kort duurt), bescherm uw huid dan door het dragen van kleding met lange mouwen of UV werende kleding en draag bijvoorbeeld een hoed of pet.
  • Maak geen gebruik van een zonnebank.
  • Stop met roken. Rokers krijgen vaker CDLE en ook de behandeling werkt minder goed.
  • Als u een nieuwe CDLE plek krijgt, behandel deze dan zo snel mogelijk met de corticosteroïdzalf die u van uw arts heeft gekregen. U hebt dan minder kans op het krijgen van littekens.

Meer informatie
Informatie over CDLE kunt u ook vinden op de website van de NVLE: www.nvle.org.

Bron: www.nvdv.nl

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij