Dermatologie

Spruw

Candida infectie tepel

Vaginale schimmelinfectie

CANDIDA-INFECTIE

De candida-infectie (candidiasis) is géén seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar een schimmelinfectie als gevolg van een overmatige groei van een gist. Deze op zichzelf onschuldige gist draagt iedereen bij zich, meestal zonder er iets van te merken. 

Onder bepaalde omstandigheden ontstaan er klachten door toename van de hoeveelheid gist. Vooral vrouwen kunnen daar last van hebben. Overmatige groei van de gist kan bijvoorbeeld ontstaan door medicijnen die de weerstand onderdrukken (zoals prednison) of door suikerziekte. Ook wordt een candida-infectie vaker gezien bij gebruik van de pil, tijdens de zwangerschap en na het gebruik van antibiotica tegen een bacteriële infectie. 

Candida is niet ernstig en valt goed te behandelen. De klachten kunnen wel vervelend zijn en vaak terugkomen. De overmatige groei van de gist kan zich voordoen op de slijmvliezen van de geslachtsorganen, maar komt ook voor in de mond en de endeldarm. 

Klachten bij mannen en vrouwen 
Vaak geeft candida helemaal geen klachten. Als er al klachten zijn, dan bestaan die bij vrouwen vooral uit (hevige) jeuk, roodheid, irritatie of branderigheid. Plassen en vrijen kunnen pijnlijk zijn. Soms is er toegenomen en geurloze afscheiding, die er wit en korrelig uitziet. Bij de man leidt de infectie zelden tot hevige klachten. Soms (meestal kort na onbeschermd seksueel contact met een partner die last heeft van de infectie) kan er wat roodheid of uitslag op de eikel van de penis ontstaan. Vaak gaat dit gepaard met jeuk of een branderig gevoel. De klachten gaan meestal spontaan weer over. 

Behandeling 
De infectie is goed te behandelen. Meestal wordt er een anti-schimmelcrème voorgeschreven voor in en rond de vagina of op de penis. Vrouwen kunnen ook vaginale tabletten gebruiken. Behandeling van de gist is alleen nodig bij klachten. Hetzelfde geldt voor de partner(s). Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo kan het slijmvlies van de vagina (of van de penis) gemakkelijker herstellen. 

Meer informatie 
Meer informatie over soa’s is te vinden op de website van Soa Aids Nederland: www.soaaids.nl en op www.candida.nl. Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s. Op www.soaaids.nl staat uitgebreide informatie over hiv-infectie en andere soa’s. Voor jongeren is er de informatiesite www.sense.info. 

Aids Soa Infolijn 
Heb je een vraag die deze folder niet is behandelt? 

  • Bel de Aids Soa Infolijn: 0900 204 204 0 (10ct p.m.) Maandag tot en met woensdag: 9:30 – 15:30. Donderdag en vrijdag: 13:30 – 15:30.
  • Stuur een e-mail naar de Aids Soa Infolijn: Sense@soaaids.nl je krijgt binnen twee werkdagen antwoord.
  • Of bezoek het chatspreekuur op Soatest.nl maandag tot en met donderdag: 15:30 – 17:30. 

Deze folder is 1:1 overgenomen van Soa Aids Nederland.             
Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s.

Bron: www.nvdv.nl

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij