Dermatologie
Ziekte van Behçet
Ziekte van Behçet
Ziekte van Behçet

BEHÇET, ZIEKTE VAN - SYNDROOM VAN BEHÇET

Wat is de ziekte van Behçet?
De ziekte van Behçet is een chronische aandoening met ontstekingen die steeds kunnen terugkeren in de mond, de ogen en op de geslachtsdelen en bij een deel van de patiënten ook op andere plekken in het lichaam.

De ziekte van Behçet kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar en komt iets meer bij mannen voor dan bij vrouwen. Het is een chronische ziekte, met perioden waarbij u de ene keer veel last kunt hebben en de andere keer wat minder.

Hoe krijgt u de ziekte van Behçet?
De ziekte van Behçet is een ontsteking van de bloedvaten. De kleine maar ook de grote bloedvaten kunnen ontstoken raken; dit heet vasculitis. Hierbij werkt het afweersysteem tegen het eigen lichaam. Waardoor dat gebeurt, is onbekend. Waarschijnlijk komt dit door een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren, zoals een virusinfectie.

Hoe ziet de ziekte van Behçet eruit?
Door deze ontstekingen van de bloedvaten kunt u onder andere zweertjes in de mond (aften, stomatitis, zie ook de folder Aften) krijgen. U kunt ook zweertjes op de uitwendige geslachtsdelen krijgen. Het kan 1 zweertje zijn, maar meestal zijn het er meer. De zweertjes hebben een rode rand en een grijswit oppervlak. Ze genezen meestal spontaan binnen 10 dagen, maar als ze groot zijn, kan het tot 3 weken duren. Vaak komen de zweertjes terug, soms blijven ze aanwezig. De zweertjes kunnen zich uitbreiden tot in de maag en darmen. Er kunnen, naast deze zweertjes op de huid, pukkeltjes op de armen en benen ontstaan. Soms kunnen ook drukpijnlijke diepe zwellingen aan de onderbenen ontstaan. Die kunnen bruine vlekken achterlaten wanneer ze genezen.

Eigenlijk kunnen overal in het lichaam ontstekingen optreden. Pas als er een ontstoken bloedvat in een bepaald orgaan is, dan zijn er op die plek ook klachten. Zo krijgt ongeveer een derde van de mensen met deze ziekte te maken met een diepe oogontsteking (uveïtis).

Daarnaast krijgt ongeveer de helft van de patiënten last van pijnlijke gewrichten of ontstoken gewrichten. Meestal gaat het om 1 of enkele gewrichten. De knie, enkel, pols en elleboog zijn het vaakst ontstoken. Het ontstoken gewricht doet pijn, is dik en stijf. De gewrichtsontsteking herstelt zich meestal binnen een paar weken, maar kan terugkomen. Meestal raakt het gewricht niet blijvend beschadigd.

Bij een ernstige ontsteking van de bloedvaten kan trombose (bloedprop) optreden van been, long of lever. Maar ook kan het weefsel afsterven, bijvoorbeeld aan de vingertoppen, tenen, of in de darmen.

Verder kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, gevoelsstoornissen, verlammingen en een stijve nek.

Ernstige klachten worden vaker gezien bij jonge mannen en ook oudere vrouwen uit Turkije en andere landen rond de Middellandse Zee kunnen ernstige klachten krijgen.

Is de ziekte van Behçet besmettelijk?
De ziekte van Behçet is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u de ziekte van Behçet heeft?
Er is geen test om de ziekte van Behçet te kunnen herkennen. De diagnose kan pas gesteld worden als er een combinatie van verschillende ontstekingen is geweest in de loop van de tijd. Een patiënt moet in elk geval terugkerende wondjes (aften) in de mond hebben, gecombineerd met meerdere van de andere hierboven genoemde lichamelijke klachten. Soms besluit de arts een aanvullende priktest in de huid te doen. Dat heet de pathergietest.

Welke behandelingen van de ziekte van Behçet zijn er?
Deze ziekte reageert meestal goed op een behandeling met middelen om het afweersysteem te remmen. Afhankelijk van het probleem wordt een medicijn voorgeschreven. Soms is een (hormoonzalf (corticosteroïdzalf) voldoende tegen zweertjes. Mensen met hardnekkige of ernstige klachten kunnen tabletten of spuitmiddelen krijgen om het afweersysteem te remmen.

Is de ziekte van Behçet te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Bij de ziekte van Behçet zijn er periodes waarin u klachten hebt en periodes waarin u geen klachten hebt. In een periode met veel aften in de mond kan het lastig zijn om goed te eten en te drinken en de tanden te poetsen. In periodes dat de gewrichten ontstoken zijn, is het soms moeilijk om normaal te functioneren.

De meeste mensen hebben een milde vorm van de ziekte, met weinig ernstige klachten, maar ook zij kunnen last hebben van de ziekte, vooral van moeheid.

Vaak komt de ziekte weer tot rust als u boven de 60 jaar bent.

Wat kunt u zelf nog doen?
U kunt de tijd tussen de actieve periodes verlengen door medicijnen te gebruiken. Zo kunt u vaak goed blijven functioneren.

Meer informatie:
www.reumafonds.nl.

Bron: www.nvdv.nl

Glashaven 14-G, 3011 XH Rotterdam | T 010 23 321 53 | E info@derma-rijnmond.nl
Woordbouwerplein 1, 3224 XL Hellevoetsluis
Cookies | Privacy | Disclaimer

Waardeer mij